1.11.12

Το Μπορς


Το Μπορς είναι ένα είδος σούπας και αποτελεί παραδοσιακό φαγητό πολλών χωρών. Το παντζάρι του δίνει το χαρακτηριστικό του κόκκινο χρώμα. Υπάρχει εκδοχή ότι η ονομασία Μπορς δημιουργήθηκε από την ένωση δύο λέξεων: "shi" (σούπα από λάχανο) και "μπουράκ" (παντζάρι) μιας και το παντζάρι είναι η βάση για το Μπορς, δηλαδή κατά λέξη το Μπορς σημαίνει λαχανόσουπα με παντζάρι.

Επίσημες αναφορές για το Μπορς υπάρχουν από το 1586-1631μΧ Αναφέρεται ότι το Μπορς ήταν από τα αγαπημένα φαγητά της αυτοκράτειρας Αικατερίνης δεύτερης.

Προς τιμή του Μπορς ονομάστηκε μία πόλη στην Ουκρανία, το Μπορσέβ. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη θέλησαν να δοκιμάσουν το Μπορς. Μόνο μία Ουκρανή δέχτηκε να τους ετοιμάσει το γεύμα αλλά του Σουλτάνου δεν του άρεσε κι άρχισε να την μαλώνει. Φώναζε τόσο πολύ που η Ουκρανή νοικοκυρά θύμωσε, του έδωσε μία με την κουτάλα και στη συνεχεία τον έπνιξε στο Μπορς. Ως εκ τούτου, η πόλη πήρε το όνομά της προς τιμήν της σούπας που προκάλεσε το θάνατο του νηστικού εχθρού.

Οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να πετύχουν το έντονο κόκκινο γιατί αυτό το χρώμα συσχετίζονταν με τους Θεούς και τα Πνεύματα.

Το Μπορς είναι αρκετά πολύπλοκο στο μαγείρεμα γιατί αποτελείται από πολλά συστατικά. Συνήθως μαγειρεύεται με ζωμό κρέατος αλλά μπορεί να γίνει και μόνο με λαχανικά. Στο Μπορς βάζουν: πατάτες, κρεμμύδια, παντζάρια, καρότα, πράσινες πιπεριές, ντομάτες, μαϊντανό, άνηθο, σκόρδο, λάχανο, σπόρους άνηθου. Μπορούν να μπουν και φρέσκα μανιτάρια, σέλινο ή φασόλια. Επομένως, το μαγείρεμα διαρκεί 3 ώρες, και αν γίνει με ζωμό κρέατος 5 ώρες. Σερβίρεται ζεστό με λίγη σμετάνα.

Καλή όρεξη :)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου